101 Praktische Tips om Perfecte Portretfoto's te maken

Bestel vandaag en krijg deze voordelen:

De PortretbijbelReeds 5.500+ exemplaren verkocht!
 • Het boek: De Portretbijbel
  Met 101 praktische tips voor perfecte portretfoto's. Na het lezen weet je hoe je prachtige portretfoto's maakt.
 • Inclusief 1 maand toegang tot Photofacts Academy   Rating: 9,3
  Fotograferen wordt makkelijker en leuker! Meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit en nabewerking. Ontdek hoe je foto's maakt die je graag boven de bank hangt.
 • Inclusief cursussen over Portretfotografie
  De perfecte combinatie; het boek én diverse online cursussen over portretfotografie. Door auteur Elja Trum en verschillende andere experts in portretfotografie.
 • Inclusief video: 10 Tips voor Perfecte Portretfoto's
  Auteur Elja Trum lanceerde de Portretbijbel met een live online sessie. Daarin ontdek je alvast 10 belangrijke tips om jouw portretfoto's nog mooier en interessanter te maken. Bij je aankoop krijg je ook onbeperkt toegang tot de opname van deze sessie.
 • Inclusief 25 Tips voor Perfecte Portretfoto's eBook
  Ga direct van start met het praktische eBook met daarin alvast 25 tips om betere portretfoto's te maken. Zet hem ook op je mobiel, zodat je de tips ook tijdens een shoot eenvoudig bij de hand hebt.

Prijs: 30 euro
Of profiteer meteen van de bundelaanbieding! (boek + 1 jaar Photofacts Academy)

"Een echte aanrader voor iedereen die mooiere portretfoto's wil maken!" - Mayke Scholten

maak je keuze


Gratis verzending. Ook als e-book (PDF) te bestellen.

Vang de perfecte blik: Een gids voor stressvrije en succesvolle portretfotografie

Het is niet eenvoudig om sprekende portretfoto's te maken. Na een moeilijke fotosessie eindig je met onscherpe kiekjes en een model dat niet meer met je praat. Zo is het plezier in je fotografiehobby snel verdwenen.

Onnodig, want een fotoshoot hoort een feestje te zijn. Met meesterwerkjes die je nog jarenlang terugziet als profielfoto op hun Instagram pagina.

In De Portretbijbel krijg je van portretfotograaf Elja Trum eenvoudige, praktische tips waardoor je perfecte portretfoto’s kunt maken onder alle omstandigheden.

Portretfoto

Je ontdekt bijvoorbeeld:

 • Hoe je portretfoto's maakt van je kinderen die het inlijsten waard zijn, zonder dat ze hoeven te poseren.
 • Hoe je zorgt voor een ontspannen sfeer tijdens je fotoshoot, zodat iedereen een topdag heeft.
 • Hoe je perfecte portretfoto’s maakt, zelfs midden op de dag in hard zonlicht.
 • Hoe je overal een gave achtergrond vindt, ook als je niet op een mooie locatie bent.
 • Hoe je flitslicht kunt gebruiken om professionele portretfoto’s te maken, ook als je geen studio hebt.
 • Creatieve tips waarmee je van een portretfoto een meesterwerkje maakt die je honderden likes op Instagram oplevert.


Met dit boek wil ik je inspireren om met plezier prachtige portretfoto's te maken. Niet met lange technische verhalen, maar met 101 praktische en eenvoudige voorbeelden.

Van de Portretbijbel zijn inmiddels meer dan 5.000 exemplaren verkocht. Ongekend hoge aantallen voor een Nederlandstalig boek over fotografie.

De Portretbijbel


Het boek bestaat uit 11 hoofdstukken: De basis van portretfotografie Je compositie bepalen Praktische tips voor het poseren van je model Communiceren met je model De perfecte achtergrond zoeken Buiten fotograferen Binnen fotograferen Flitsen op locatie Kinderen fotograferen Studioportretten Creatieve portretten

Per pagina wordt een tip getoond (inclusief bijpassende foto).


In bovenstaande video zie je trouwens ook een aantal beelden uit mijn videocursus met portretfotografietips.

Bij het boek krijg je gratis een maand lang toegang tot al onze fotografiecursussen op Photofacts Academy. Inclusief meerdere cursussen over portretfotografie gegeven door mij, Elja Trum (auteur van de Portretbijbel én de Flitsbijbel).

Op Photofacts Academy ontdek je meer dan 100 verschillende fotografiecursussen over fotografie, creativiteit en nabewerking. Fotograferen wordt daardoor nog makkelijker en leuker!

Elja Trum

Over de auteur
Elja is portretfotograaf en oprichter van Photofacts.nl, Nederlands grootste blog over fotografie (2,2 miljoen bezoeken per jaar). Hij helpt fotografen om betere foto’s te maken.

Hij schreef ruim 3.000 blogs over fotografie en is oprichter van de Netflix voor fotografen: Photofactsacademy.nl (25.000+ leden). Elja is ook auteur van de Flitsbijbel en het inmiddels uitverkochte boek Digitale Fotografie: Zwart-wit.

Wat zeggen anderen over De Portretbijbel?

NBD Biblion

Jan Verschaeren (NBD Biblion, recensies voor Bol.com en bibliotheken)
Deze paperback bevat 101 foto's van portretten op evenzoveel pagina's, waarbij onder elke foto de camerainstelling - diafragma, sluitertijd, ISO-waarde, brandpuntsafstand - wordt vermeld en op de onderste helft van de pagina de foto wordt beschreven

Het boek begint met de basis en wordt gaandeweg professioneler. Het kent een onderverdeling in elf hoofdstukken die elk een thema bevatten: basis, compositie, poseren, communicatie met het model, achtergrond, buiten, binnen, flitsen, kinderen, studioportretten, creatieve portretten.

Deze eenvoudige indeling zonder ingewikkelde technische achtergrondverhalen maakt het tot een zeer praktisch boek voor iedere fotograaf, van amateur tot professional. Zo kun je al snel resultaten boeken, mede door de goed gekozen voorbeeldfoto's, de duidelijk vermelde instellingen en de beknopte en heldere beschrijvingen van de foto's. Hierdoor is het ook als naslagwerk te gebruiken of gewoon om door te bladeren.

Een aanrader voor amateur tot professional.

people

Erik van Rosmalen
Elja weet in de Portretbijbel een schat aan informatie over het fotograferen van portretten op een laagdrempelige manier te ontsluiten. Nu eens geen ellenlange verhalen, maar korte, scanbare pagina's.

Elke pagina in het boek bevat één foto met een korte toelichting én een tip die je direct zelf kunt toepassen. En zoals het een echte 'bijbel' betaamt, geeft elk van deze 'lezingen' voldoende stof tot nadenken....

Een heel praktisch boek dus, waar zeker startende (portret)fotografen heel wat direct toepasbare kennis uit kunnen halen, zonder dat ze gelijk met een goedgevulde portemonnee naar de fotozaak moeten!


people

Michael van Helden
Een aanrader. Elja laat in dit boek duidelijk zien dat hij weet hoe je prachtige portretfoto's maakt. En hij kan het nog overdragen ook.

Elke tip is voorzien van een eigen foto, waarin hij laat zien hoe je de tip in de praktijk brengt. Dit maakt het visueel gelijk duidelijk.

De tips zijn zowel voor beginners (voornamelijk het eerste deel van het boek), als voor gevorderden. Het boek is heel toegankelijk geschreven, bevat boordevol praktische adviezen en inspireert je om zelf ook weer aan de slag te gaan.

Ook leuk dat er bij veel tips een verwijzing naar een video is. Daarmee wordt het nog duidelijker.

Na het lezen van het boek en het zien van de fraaie foto's, kreeg ik direct weer zin om zelf aan de slag te gaan. Zo zal ik binnenkort een shoot inplannen om een portretfoto uit te werken, waarbij het licht (off camera flash) vanuit een bijzondere richting komt.

Mireille Roelofs

Mireille Roelofs
Een boek boordevol tips die ook voor de niet-fotograaf toe te passen zijn, ook als je camera niet verder gaat dan die op je mobiel. Dit boek zorgt ongetwijfeld voor mooiere en interessante foto's, ook zonder technische achtergrondkennis.

Heb je echter een camera met meer mogelijkheden en/of ben je op een ander niveau met fotografie bezig, dan vind je hierin een schat aan ideeen, tips & trucs om je portretten op een hoger niveau te tillen.


Mayke Scholten

Mayke Scholten
De portretbijbel is een zeer inspirerend en niet te technisch boek voor zowel de beginnende als de gevorderde fotograaf.

Alle van de 101 tips hebben een eigen pagina en zijn voorzien van een duidelijke foto. Het begint met basis tips en wordt gaandeweg professioneler, eindigend met creatieve tips voor de meer gevorderde fotograaf.

Een echte aanrader voor iedereen die mooiere portretfoto's wil maken!

Wim van Zitteren

Wim van Zitteren
Geweldig boek waarin 101 tips te vinden zijn die makkelijk toepasbaar zijn voor elke beginnende en gevorderde fotograaf.Ari van de Riet

Ari van de Riet
De Portretbijbel van Elja Trum voorziet in een behoefte aan specifieke informatie over portret fotografie.

Fotografie omvat vele takken van sport. Denk b.v. aan landschap-, macro-, wildlife-, productfotografie etc. Portret fotografie is ook zo'n tak van sport. Voor een amateurfotograaf is het ondoenlijk om in al die takken van sport goed te zijn. Alleen de te investeren tijd is al een beperking. Fotograferen leer je immers vooral door het te doen!

In dit boek vindt de lezer alle aspecten van portretfotografie met uitleg en voorbeelden. Kijk dat schiet op. Normaliter als portretfotografie niet jouw hoofd tak van sport is, ben je vaak tevreden met een of twee opstellingen die, uit ervaring, goede resultaten geven. Voor experimenteren ontbreekt materiaal, tijd en zijn.

Die experimenteer fase wordt nu voor een groot deel ondervangen door dit boek. Uiteraard moet de lezer vervolgens zelf aan de slag. Want zelf doen blijft het devies.

Elja, dank voor dit boek en wellicht een idee om eenzelfde soort boek te produceren voor de andere takken van 'sport'.

101 Praktische Tips om Perfecte Portretfoto's te maken

Bestel vandaag en krijg deze voordelen:

De PortretbijbelReeds 5.500+ exemplaren verkocht!
 • Het boek: De Portretbijbel
  Met 101 praktische tips voor perfecte portretfoto's. Na het lezen weet je hoe je prachtige portretfoto's maakt.
 • Inclusief 1 maand toegang tot Photofacts Academy   Rating: 9,3
  Fotograferen wordt makkelijker en leuker! Meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit en nabewerking. Ontdek hoe je foto's maakt die je graag boven de bank hangt.
 • Inclusief cursussen over Portretfotografie
  De perfecte combinatie; het boek én diverse online cursussen over portretfotografie. Door auteur Elja Trum en verschillende andere experts in portretfotografie.
 • Inclusief video: 10 Tips voor Perfecte Portretfoto's
  Auteur Elja Trum lanceerde de Portretbijbel met een live online sessie. Daarin ontdek je alvast 10 belangrijke tips om jouw portretfoto's nog mooier en interessanter te maken. Bij je aankoop krijg je ook onbeperkt toegang tot de opname van deze sessie.
 • Inclusief 25 Tips voor Perfecte Portretfoto's eBook
  Ga direct van start met het praktische eBook met daarin alvast 25 tips om betere portretfoto's te maken. Zet hem ook op je mobiel, zodat je de tips ook tijdens een shoot eenvoudig bij de hand hebt.

Prijs: 30 euro
Of profiteer meteen van de bundelaanbieding! (boek + 1 jaar Photofacts Academy)

"Een echte aanrader voor iedereen die mooiere portretfoto's wil maken!" - Mayke Scholten

maak je keuze


Gratis verzending. Ook als e-book (PDF) te bestellen.